0
Your Cart

5 tips när du ska köpa abstrakt konst

Att köpa abstrakt konst är väldigt populärt då konstverket lämnar utrymme för tolkning och är ofta lättare att passa in i ett möblerat rum. När du ska köpa konst finns det ett antal tips att tänka på (se tips här!) men några saker blir extra viktiga när du ska köpa abstrakt konst. Här delar jag som konstnär med mig av de tips som jag brukar ge kunder när de besöker min ateljé. Jag hoppas att de guidar dig rätt när du ska köpa abstrakt konst till ditt hem, i present eller till sommarstugan.

1. Färgvalen blir viktigare i abstrakt konst

I ett abstrakt konstverk blir fokuset stort på färger och eventuell textur. Att färgerna i tavlan fungerar ihop med färgerna i rummet där tavlan ska hänga blir därför ännu viktigare. Mitt tips brukar vara att 2-3 av färgerna ska finnas i rummets inredning redan, medan någon färg i tavlan gärna får vara en accent och bryta av helt för att skapa en dynamik i inredningen. Fundera även på om rummets färgval går i varma eller kalla toner, samt matcha dessa med tavlans färgtoner när du ska köpa abstrakt konst.

Kalla toner i rummet passar till kalla toner i konstverket.
Kalla toner i rummet passar till kalla toner i konstverket.

2. Matchar stilen på konstverket inredningen?

En sak som är så häftig när man ska köpa abstrakt konst är att det finns så många olika stilar och uttryck inom den abstrakta konsten. Vissa tavlor i blandteknik kan ge en känsla av industriell stil, med många materialval och råa ytor. Medan andra tavlor i till exempel akryl eller olja som är gjorda med tjocka lager färg i palettkniv kan ge ombonade varma intryck.

Jag rekommenderar att stilen på konstverket du ska köpa matchar med stilen på din inredning. Om du har en avskalad skandinavisk stil på din inredning kan t.ex. en ljus större tavla med få element i sig passa väldigt bra in. Fråga gärna konstnären om råd när du ska köpa en tavla, de gillar ofta att prata om sin konst.

3. Konstnärens signatur

En konstnär kan signera sitt verk på olika ställen och det kan begränsa hur du kan hänga ett verk. För abstrakta konstverk kan detta spela stor roll för hur du ska hänga tavlan! De vanligaste ställena att signera ett konstverk är:

  • Tavlans nedre högra hörn
  • På baksidan
  • På kanten
  • Någonstans inkorporerat i tavlans motiv

Om konstnären har signerat det abstrakta konstverket i tavlans nedre hörn så kommer du bara kunna hänga tavlan åt det håll som konstnären tänkt sig motivet. Kanske ser du att ett annat håll är rätt för dig? Om tavlan är signerad på kanten eller på baksidan kan du som köpare välja åt vilket håll du vill att tavlan ska hänga. Det ger dig som köper abstrakt konst en större frihet i hur du tolkar motivet.

Köpa abstrakt konst utan signering på framsidan
Anna Norén signerar alltid sina verk på kanten. Då syns signeringen utan att begränsa hur tavlan kan hänga.

4. Hållbar abstrakt konst

Hållbar abstrakt konst är ett relativt nytt begrepp. Det betyder att tavlan innehåller både varma och kalla toner och därigenom är lätt att matcha oavsett inredning. Hållbar abstrakt konst är lättare att flytta från rum till rum, och även från bostad till bostad. Det gör att tavlans livslängd hos dig som ägare blir längre och de konstverk du verkligen tycker om blir lätta att behålla genom livets olika skeden.

5. Sticka ut eller smälta in?

Abstrakt konst kan verkligen vara uppseendeväckande och dra uppmärksamheten till sig eller vara väldigt modest, lugn och knappt synas. Det är bra att redan i förväg fundera på om du vill att din tavla ska bli en snackis som sticker ut och tar stor plats i rummet, eller om din nya tavla ska vara harmonisk och snarare smälta in i väggens färgval. Många konstnärer målar en typ av stil och det kan därför vara bra att veta detta på förhand, så du vet vilken typ av konstnär du ska leta konst hos. Hos onlinegallerier, så som Konst.se finns många konstnärer representerade och kan vara en bra plats att börja leta på.

Hoppas detta ger dig lite bättre insikt i vad du ska tänka på när du ska köpa abstrakt konst! Kolla gärna in de abstrakta konstverk som jag har tillgängliga för tillfället nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *