0
Your Cart

Köpa tavla och konst – 9 tips att tänka på

Att köpa tavla eller konst kan vara knepigt. Vad är viktigt att tänka på och hur säkerställer du att det blir rätt tavla till både dig och ditt rum? Konstnären Anna har sammanställt sina bästa tips!

1. Köp din tavla eller konst från en seriös aktör

Oavsett vilken typ av konst du köper, tavlor eller skulpturer är det viktigt att du köper av en seriös aktör. Risken är annars att kvalitén på färger eller dukarna är låg. Resultatet blir då att färgen bleknar över tid. Jag rekommenderar att köpa tavla eller köpa konst från galleri eller direkt från konstnären.

2. Matcha tavlans färger med rummets färger

Se vad du har för färger i rummet redan. Väggfärger, stora möbler och golvet. Vill du att tavlan ska smälta in med befintligt färgtema eller ska den sticka ut i komplementfärger? Komplementfärger är motsatta färger i färgcirkeln och att kombinera dessa två skapar intressanta kontraster och får konstverket att sticka ut. Om du har blå toner i rummet du ska köpa en tavla eller konst till skulle komplementfärger (och färgerna i konstverket då) gå i orange eller rosa. 

Köpa tavla utifrån färgcirkelns komplementfärger.
Du kan köpa tavla utifrån färgcirkelens komplementfärger

3. Bestäm ungefärlig storlek på tavlan

Fundera på hur stor tavla du vill ha och som passar ytan där den ska hänga. Ett tydligt sätt att få en känsla för tavlans storlek är att sätta upp maskeringstejp på väggen i den storlek du tänkt köpa en tavla. Sedan är det bara att mäta längd och höjd. Att ha exakta mått kan vara knepigt om du inte vill specialbeställa en tavla, men på ett ungefär är bra att veta då det blir lättare att leta. Många konstgallerier online och webbshopar för konst har filter för stora, mellanstora och små tavlor.

4. Din tavla ska “tala till dig”

Som konstnär är detta ett av de viktigaste och vanligaste råden jag ger mina kunder. När du väljer konst och tavlor för att köpa till ditt hem eller sommarstuga är det viktigt att den talar till dig. Du ska känna att du kan titta på tavlan länge, att den är intressant och passar dig som person. Vissa vill även känna ett emotionellt band till tavlan. 

5. Hur många tavlor ska motivet bestå av?

Ett konstverk kan ibland bestå av flera tavlor. Om två tavlor ihop skapar ett konstverk kallas det för diptych. Att ha flera canvaser på en vägg som skapar ett motiv kan ge ett maffigt intryck. Ofta känns tavlan större än den egentligen är och drar ögat åt sig.

Diptych ”Beständig” – en tavla att köpa i butiken.

6. Stötta konstnärer och köp en originaltavla

Att vara konstnär är en tuff bransch. Idag kan du köpa posters och massproducerade prints uppspänt på canvaser för en billig peng och det konkurrerar med konstnärers originalverk. Köper du en originaltavla stöttar du branschen och konstnärers överlevnad. Genom att köpa direkt från konstnären kommer du ofta ned lite i pris då gallerier (både online och fysiskt) tar provision på verken. En originaltavla ger även ett unikt verk som dessutom känns mycket finare.

7. Att tänka på om du köper en tavla online

När du köper konst online köper du ofta en tavla utan att ha sett den innan. Om det går rekommenderar jag att du reserverar tavlan och åker och tittar på den live. Ibland kan bilder få annorlunda färgtoner jämfört med originalet och den tavla du trodde du skulle få stämmer inte överens med vad du packar upp. Var också noga med att kolla returpolicy då konst kan vara dyrt att transportera.

8. Ram och passepartout

Valet av ram gör stor skillnad för intrycket på tavlan eller konstverket. Om du dessutom har en passepartout på tavlan kan stora delar av tavlans intryck förändras. Fundera därför på om du ska ha ram och passepartout och i så fall i vilken färg. Är du osäker kan du alltid fråga konstnären.

Unknown 4
Unknown 4 med ram

9. Våga fråga konstnären

Undrar du något om konstverket eller tavlan? De flesta konstnärer tycker det är väldigt roligt att få berätta om sin konst! Hör av dig och ställ de frågor du undrar över, eller fråga om du kan få se verket live och passa på att fråga då.

Lycka till med ditt konstköp!