0
Your Cart

Så matchar du flera tavlor i samma rum – 3 tips

I ett rum behöver ofta flera olika tavlor samsas om utrymmet. Ibland hängs flera tavlor på samma vägg, de kan också spridas ut på olika väggar i rummet. Det är viktigt att konstverken inte strider om uppmärksamheten och att helheten blir behaglig att titta på. Så hur ska du tänka när du hänger flera konstverk och tavlor i samma rum? Som konstnär är det en fråga jag ofta får, här delar jag med mig av mina 5 bästa tips.

Ett återkommande element i alla tavlor i rummet

Att ha ett återkommande element i alla tavlorna i rummet gör att tavlorna hänger ihop samt skapar en helhet och harmoni mellan varandra, trots att de har olika motiv. Det finns flera olika typer av element som kan användas för att skapa en enhetlighet mellan de olika tavlorna.

Färg

Hitta och köp tavlor som går i samma färgskala. Det kan till exempel vara att du har tavlor i blå färger som kompletteras med neutrala toner eller tavlor som går i varma nyanser. När det återkommande elementet är färg kan tavlorna skifta i motiv, stil och formspråk. Det går ofta att använda olika typer av ramar till tavlorna då också utan att intrycket blir stökigt.  

Formspråk

Det är relativt ovanligt att matcha flera tavlor i ett rum utifrån dess formspråk, men det går och skapar en härlig enhetlighet bland konstverken! För att kunna matcha tavlorna med hjälp av formspråket är det vanligast att köpa flera tavlor från samma konstnär. Detta då det är svårt att hitta flera konstnärer med tavlor som man tycker om som dessutom ska dela formspråk. 

En sak som är viktig om du vill matcha tavlorna utifrån formspråket är att säkerställa att det inte blir för lika tavlor, då kommer tavlorna gå ihop med varandra istället för att lyfta intrycket av varandra.

Ram

Det är vanligt att låta tavlorna i rummet matchas med hjälp av lika ramar. Om du använder samma ram på alla tavlor har du stor frihet att mixa både färg och stil på tavlorna men ändå få en enhetlighet mellan dem. 

Häng tavlorna i rummet på linje

När du ska hänga tavlorna finns det olika principer kring hur du hänger upp dem. Vilket sätt du väljer är en smaksak och jag brukar rekommendera att välja det som du tycker är snyggast.

  • Häng tavlor i överkant, då är överkanten på alla tavlor i linje.
  • Häng tavlor i underkant, då är underkanten på alla tavlor i linje.
  • Häng tavlor centrerat, då är mittpunkten på alla tavlor centrerat. Detta är det vanligaste sättet att hänga på när du matchar flera tavlor på samma vägg.

Matcha tavlor i olika storlekar för att få dynamik i rummet

Genom att variera storleken på tavlorna i rummet skapar du en dynamik mellan tavlorna. Låt tavlans storlek anpassas efter väggen som tavlan ska hänga på och var inte rädd för att mixa olika storlekar på tavlorna.

Byt tavlor efter säsong

Om du har mycket konst och inte får plats med alla tavlor uppe samtidigt kan du byta tavlor i rummet efter säsong. Många konstintresserade har en vinteruppsättning av tavlor och en sommaruppsättning av tavlor där de byter ut dem två gånger om året. Att ha fler tavlor i sitt urval ger även större valmöjligheter när du ska matcha flera tavlor i samma rum. 

Låt inte tavlorna trängas

Glöm inte att lämna plats på väggen också! Att ha många tavlor i samma rum kan lätt göra att all väggyta snabbt täcks upp och det kan göra att rummet känns mindre och tavlorna tävlar om uppmärksamheten. Genom att lämna någon vägg utan tavla, eller ha bra med väggyta mellan tavlorna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *