0
Your Cart

Öka din kreativitet med 6 tips!

Visste du att du kan öka din kreativitet? En vanlig uppfattning är att kreativiteten alltid finns där när man jobbar som konstnär, men det är långt ifrån sant. Precis som med många andra kunskaper behöver kreativiteten fyllas på för att frodas. Inför min utställning på Tyresö Slottskrog målade jag klart 4 tavlor på väldigt kort tid. Efter en sådan intensiv målarperiod försvinner ofta inspirationen. Vid sådana tillfällen är det perfekt att ta till övningar och aktiviteter som boostar och ökar din kreativitet! Här delar jag mina 6 favoriter.

1. Ta en promenad och “var där”

Jag får väldigt mycket inspiration av naturen och omgivningarna runt omkring mig. Att ta en promenad och verkligen vara närvarande gör underverk. Utomhus inspireras jag ofta av tre olika kategorier:

 • Färger som inspiration
  Olika oväntade färgkombinationer. Det kan vara löven som skiftar på hösten, en lila bil mot en grå fasad eller solen som glittrar i vattnet.
 • Kreativa former
  Former av alla dess slag! Gärna i lite underliga vinklar. Testa till exempel att titta upp mot himlen på en smal gata och se hur fasaderna kontrasterar mot himlen. 
 • Texturer och detaljer
  Då jag målar mycket mixed media är texturer en favorit att djupdyka i. Ofta behöver du stanna upp och titta på små detaljer för att hitta dessa. T.ex. en tegelsten i en fasad (som tavlan Beständig är inspirerad av) eller dagg på morgonens blommor.
Inspirationsbild från en promenad.
Ett foto från veckan där jag fastnade för den översta våningen på huset och hur den bryter mot himlen och trädet.

För att fylla på med inspiration för din kreativitet under en promenad behöver du vara närvarande. Det betyder inga sociala medier, musik i öronen eller sällskap. Stanna upp och var i nuet. Vid behov kan du ta bilder på det som inspirerar dig för att kunna gå tillbaka till sen.

2. Flödesskriva för att öka din kreativitet

Flödesskriva, eller intuitivt skrivande, är en övning där du skriver precis det du har i huvudet för tillfället. Pennan får aldrig stanna utan ska skriva hela, hela tiden. Om du inte får några ord till dig kan du skriva “vet inte” om och om igen tills nästa ord kommer. Sätt en timer på 3 eller 5 minuter och sätt igång! Ett annat tips för flödesskrivande är också att starta din nya tavla med flödesskrivande. Jag skriver ofta i oljepastell som uppvärmning när jag börjar på en ny tavla.

Flödesskrivning ökar din kreativitet
Öka din kreativitet med flödesskrivning

3. Meditation

Att meditera och fokusera djupare inom mig själv är en väldigt bra övning för att hitta till inspirationen och kreativiteten. Det ger styrka, självinsikt och öppnar upp dörrar i det mentala som tidigare varit stängda. Är du ovan att meditera kan du ladda ned en app, till exempel Headspace, för att få guidning.

4. Konsumera kreativitet!

Att se andra kreativa uttryck ger inspiration och ökar din egen kreativitet. Det behöver inte vara inom samma genre som du verkar, utan kan vara något helt annorlunda! Jag gillar att titta på dans när jag behöver boosta min kreativitet då det finns många kopplingar mellan danses rörelse i kroppen och flödet på duken. Andra konstformer jag får inspiration av är teater, litteratur och keramik. 

5. Rita på tid

Att rita på tid är både en rolig och svår övning! Den går ut på att du väljer valfritt stilleben och ska rita av det på tid. Sätt klockan på en riktigt kort tid, som 30 sekunder eller en minut. Variera övningen genom att:

 • Måla med fel hand 
 • Inte lyfta pennan
 • Blunda / Inte titta på pappret

Denna övning skapar mycket skratt och tar bort blockeringar i hjärnan kring att “skapa perfekt”. Väldigt rolig att göra i grupp också!

6. Ta en paus

Det låter kanske knasigt, men att ta en paus ger en underbar effekt för att öka din kreativitet! Bestäm en tid (jag kör ofta 6 eller 13 dagar) då du inte får utöva ditt skapande. Du får skriva ned idéer men inte skapa. Jag kan garantera att innan din paus är slut så kliar det i fingrarna och du längtar efter att få skapa!

Lycka till i ditt skapande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *